Çerez Örnek

TÜBİTAK 1001

120O478 nolu TÜBİTAK projesi kapsamında, sağlıklı, kaliteli ve odun ateşinde pişirmenin verdiği geleneksel duyusal özelliklerde döner üretimini sağlayan, akıllı pişirme yönetim sistemi ve diğer özel tasarım özelliklerine sahip yeni bir döner makinesinin tasarımı ve kurulumu gerçekleştirilerek, ürün özellikleri üzerine etkileri incelenmiş ve geliştirilen döner makinesinin özellikleri mevcut döner makinelerinin özellikleri ile karşılaştırılmıştır.

Geleneksel gıdaların korunması, tanıtımı ve sağlıklı şekilde tüketiminin yaygınlaştırılması, hem sahip olduğumuz öz değerlerin yaşatılması hem de ülke ekonomisi bakımından önem taşımaktadır. Geleneksel lezzetimiz dönere sahip çıkarak, teknolojik imkanlar doğrultusunda yenilikçi bir döner pişirme sistemi geliştirmek bu projenin temelini oluşturan konulardır. Gıda Mühendisliği ve Makina Mühendisliği alanlarını kapsayan bu multidisipliner çalışmanın sonucunda; üretici ve tüketici için önem taşıyan avantajlı ve sağlıklı yenilikler getiren bir döner makinesinin tasarımı ile yerli üretime öncülük edildiği, literatürdeki boşlukların doldurulmasına katkı sunulduğu düşünülmektedir.

Geliştirilen döner makinesinde gerçekleşen üretimlerde akıllı pişirme yönetim sistemi ile nitelikli kullanıcıya gerek duyulmadan üretimlerin gerçekleşebildiği ve elde edilen döner örnekleri, diğer döner makineleri ile pişirilen örneklerle kıyaslandığında kanserojenik HCA ve PAH içeriklerinin düşük, duyusal değerlendirme puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Proje kapsamında lisansüstü öğrencilerimizden Berna ÇAPAN ATAKAN, Gamze SEL, Berkay YILMAZ başta olmak üzere farklı zamanlarda Şeyma Nur ÇİÇEK, Tuğçe AVCI, Mert Okumuş, lisans öğrencilerinden Selin Özüesen, Aleyna Tanık, Yusuf Yandaş, Metin İşcan bursiyer olarak görev almışlardır. Proje kapsamında bir yüksek lisans tezi yürütülmüştür.

Bu proje çalışması TÜBİTAK TOVAG grubu tarafından desteklenmiştir.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ